Wagashi 和菓子 - tradycyjne japońskie słodycze wykonane z ryżu, słodkiej fasoli Azuki czy orzechów i owoców, zazwyczaj podawane z herbatą.
Jest wiele rodzai wagashi, ale ja przedstawię tylko kilka:
Anmitsu : schłodzone galaretkowe sześciany z owocami,
Amanattō : gotowana fasola Azuki lub inna fasola z cukrem,
Dango : mały, lepki, słodki mochi, powszechnie serwowany na patyku
Ikinari Dango : babeczka z kawałkami słodkich ziemniaków w cieście,
Imagawayaki (również kaitenyaki ): Anko otoczony w smażonym cieście,
Kuri kinton : słodzone mieszanka kasztanów gotowanych i puree
Manju : parzone placki otoczone mieszaniną mąki, dostępne w wielu kształtach
Monaka : chrupiące krakersy ryżowe - słodkie
Oshiruko (również zenzai ): gorący deser w płynie, w formie zupy, z małym Nochi
Rakugan : małe, bardzo solidne i słodkie ciasto, które jest wykonane z mąki ryżowej i mizuame
Sakuramochi : ryżowy placek zawinięty w liść wiśni.
Optycznie wyglądają zachwycająco*^_^*
Osobiście nigdy nie próbowałam, choć bym się może skusiła.
A wy co o tym myślicie? Mmmmm.. ;3
ja tam bym spróbowała (czyt. zjadła całe) po kolei :3
OdpowiedzUsuńspróbowała wszystkie* kurcze :< XD
OdpowiedzUsuń@Alex wyglądają one cudnie, a zwłaszcza te kwiatki ;3 spróbowałabym oczywiście, ale nie tych fasolowych chyba (^_^)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda, ale z opisu nie brzmi zbyt smacznie: słodkie ziemniaki... O.o
OdpowiedzUsuńAle i tak chętnie bym spróbowała :)
@Lora słodkie ziemniaki Cie przerażają? :D
OdpowiedzUsuń@Akex tak :P przywykłam do słonych ziemniaków, słodkie są dla mnie nienormalne ^^
OdpowiedzUsuń@Lora ojej, w życiu trzeba większości rzeczy spróbować :D
OdpowiedzUsuńmmm wyglądają przepysznie ciekawe tylko, czy też tak smakują:D
OdpowiedzUsuń@Alex racja^^ jak nie spróbujemy to się nie dowiemy. A może to tylko składniki nas straszą ;P
OdpowiedzUsuń@MagdalenaB dokładnie^^
Wyglądają bardzo smacznie :mniam:
OdpowiedzUsuńChciałabym spróbować ^^
OdpowiedzUsuńZ podanej listy jadłam tylko dango, zwyczajna kulka, nic nie zwykłego.
: 3
Dodam, że sama robiłam więc może się różnić od oryginału, bynajmniej tak przypuszczam :)
UsuńDziś zrobiłam masę na słodkie ciasteczka z mąki ryżowej mochi (1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, szklanka mąki ryżowej)(wody dodałam jeszcze pół szklanki, by się wszystko ładnie rozpuściło). połączyć, zamieszać, wstawić na mały ogień ciągle mieszając aż zgęstnieje tak, że nie będzie się zachowywać jak pure ziemniaczane. Dla zabicia aromatu kleiku ryżowego dodałam cukier wanilinowy. Nie sądziłam, że to będzie dobre, a cały czas zajadam :)
OdpowiedzUsuń