Copyright © ! ♥ MoeKyuna ♥ !
poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Lody, lody dla ochłody. Ale czy na pewno? Nietypowe smaki Japońskich lodów ;3


Zawsze staram się być obiektywna, ale dzisiaj będzie troszkę krytyki....

Japończycy czerpią swoje inspiracje z wszystkiego co ich otacza (dosłownie ;3). Dlatego ich postęp jest znacznie większy niż w krajach europejskich, a wynalazki bardzo urozmaicone i wyszukane. Dzisiaj przyjrzymy się bardzo nietypowym lodom zmieszanym z najdziwniejszymi składnikami.


Lody o smaku kaktusa (Saboten Aisu) smakowite lody o orzeźwiającym smaku, i jak to Japończycy określają "smak który musi być jak czerpanie wody z kaktusa spieczonego na pustyni przez wiele dni." Hmm..

Lody o smaku kremu z kurczaka (Nagoya Tebasaki) Nagoya słynie z drobiu, więc nie powinno dziwić, że smak tych lodów najlepiej można opisać jako dziwny. To faktycznie smakuje jak smażone skrzydła z kurczaka.. Wszystko w porządku jeśli je jesz, ale nie jeśli wkładasz w loda.

Lody o smaku kraba (Kani Aisu) Hokkaido, północ Japonii, słynie z owoców morza, w których największym przysmakiem jest krab. Choć nie każdy preferuje taki smak lodów, to danie podobno jest warte spróbowania.

Lody o smaku węgorza (Unagi Aisu) Węgorz jest przysmak lata w Japonii, która prawdopodobnie wyjaśnia, dlaczego Futaba postanowiła wykorzystać ten smak i dodać go do lodów. Niespodziewanie, gładki smak podobno jest całkiem smaczny, nawet jeśli jest na myśli, że to co się je jest mało zachęcające.

Lody o smaku ryby (Sanma Aisu) pewnie śmierdzi lekko w aromatyzowanych słonowodną rybą lodach ... nie najlepszy smak lodów z pewnością.

Lody o smaku ośmiornicy (Taco Aisu) Japończycy byli w stanie wymyślić niesamowicie różne zastosowania dla ośmiornicy. Nic dziwnego, że ośmiornica znalazła swoją drogę do lodów.

Lody o smaku krewetek (Sakura Ebi Aisu) Przypomina oryginalny smak krewetek, tyle że zamkniętych w lodówce. Niby rarytas. Ale ja bym chyba sprawdzała czy gdzieś nie panoszą się reszki krewetek.

Lody o smaku wasabi (Wasabi Aisu) Coś dla miłośników piekielnych smaków. Spróbowałam kiedyś orzeszka wasabi to mnie prawie wypaliło, a co dopiero lody. Choć jak mówią przy smakowaniu tych lodów towarzyszy mrowienie w ustach.

Nie są to wszystkie nietypowe smaki z Japonii, ale te chyba najbardziej przerażające. Znalazłam również smaki lodów takie jak: ryżowe, z solą morską, szpinakowe, czosnkowe, sezamowe, ziemniaczane, tulipanowe,  sojowe, węglowe, serowe, wodorostowe, spaghetti, marchwiowe i wiele innych!!

Co do lodów to ja zostaję przy "normalnych" smakach. A wy? Zgadzacie się z moją krytyką czy wręcz przeciwnie? :P

Yummy yummy? (o_-)

18 komentarzy:

  1. chciałabym spróbować ośmiornicowe :3 i z kaktusem

    OdpowiedzUsuń
  2. @Alex ja ewentualnie z kaktusem. ale już te wszystkie zwierzęta morskie mnie straszą ;3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chce te pierwsze trzy lody, Po prawej chyba będzie najsmaczniejszy ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. ja bym poprzestała na kaktusie xD

    OdpowiedzUsuń
  5. @Anka haha racja :P

    @Nertrin te kuzyn.. przecie kucharzem jestes. kup zwykle lody, wrzuc kurczaka i masz :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja spróbowałabym wszystkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ha ha to jest niesamowite co ludzie potrafią zjeść :D
    TE lody z kaktusa bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy tylko ja jestem tak nienormalna, że za KAŻDYM razem czytam zamist "kaktus" to "kutas" ? xD

    OdpowiedzUsuń
  9. @Guilty kutasowych bym na pewno nie spróbowała xD a co do pomyłki to w sumie jest normalne xd

    @MagdalenaB D: prawda.

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie niektóre są ostro przesadzone xD W życiu nie wpadłabym na pomysł żeby zrobić loda o smaku ryb czy kurczaka ;x Ale z chęcią spróbowałabym lodów o smaku : kaktusa, wasabi, tulipana i marchwi ;3

    OdpowiedzUsuń
  11. Chciałabym spróbować kaktusowych (^_^) sok jest dobry, ale kurczak... O.o

    OdpowiedzUsuń
  12. Marchwiowe to Portugalczykom mogliby sprzedawać. Może bym się skusiła na marchewkowe i kaktusowe - reszta ginie w mroku. :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak już to tylko kaktusowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jejcu jak słodka ośmiornica!! *.*
    aż smutno mi się robi gdy pomyśle że można by takiego słodziaka przerobić na lody :p

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja już jadłam ośmiornicowe, kaktusowe i wasabi. Dobre są :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmm, myślę, że mogłabym spróbować smaku wasabi. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Gdzie znajduje się lodziarnia z tymi smakami? :3

    OdpowiedzUsuń

여러분의 소중한 의견을 남겨 주세요!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...