Copyright © ! ♥ MoeKyuna ♥ !
wtorek, 13 listopada 2012

Łatwy przepis na Nuhbiani



Dziś mam dla was kolejny przetłumaczony przepis na Koreański, wyśmienite danie :).
Ale zacznę od wytłumaczenia słowa w nagłówku. 
Nazwa Nuhbiani pochodzi z kształtu mięsa. Ludzie tak nazywali 
coś, co zostało pokrojone płasko i ma krępy kształt, "nuhboot, nuhboot".

Gwarantuję, że pokochacie to danie jeśli lubicie wołowinę.
Jest to dość proste do wykonania.


Więc do dzieła!
(^_^)





Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut

Składniki
900g polędwicy wołowej pokrojonej w paski
3 łyżki pokrojonych drobno orzechów włoskich

Do marynaty
1/2 szklanki sosu sojowego
3 łyżki miodu lub 1/2 miodu i 1/2 cukru
2 łyżki wina ryżowego
1/2 utartego kiwi
1/2 startej cebuli
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki oleju sezamowego


Najlepsza byłaby koreańska wołowina, ale że takiej na pewno u nas nie
dostaniemy, to przepis zmodyfikowałam pod Polskie warunki.
Potrzebna nam będzie polędwica wołowa, ale 
można ją zastąpić żeberkami.
Bierzemy dość ostry nóż i uderzamy w nasze mięso
uważając, aby go za mocno nie ponacinać.
Pokrój swoje mięso w plastry według własnego uznania :).
Nie muszą być prostokątne jak na zdjęciu.
Połącz wszystkie składniki marynaty.
Rozprowadź sos równomiernie po wszystkich plastrach wołowiny.
Odczekaj 25-30 minut, aby mięso przeszło tym wspaniałym aromatem.
Czekając posiekaj drobno orzeszki włoskie. Oryginalnie w przepisie 
jest, aby użyć orzechów piniowych, ale w Polsce raczej 
się z nimi nie spotkałam ;). Jeśli jednak je masz, wykorzystaj je!
Czas, aby podpiec wołowinę! Umieść kratkę nad blaszką wyłożoną folią
(łatwiej się później sprząta). Na dnie spryskaj masłem w sprayu
lub po prostu nałóż zwykłe masło łyżką
(w piekarniku spokojnie się ono roztopi).
Połóż plastry na szczycie stojaka.
Umieść w rozgrzanym piekarniku 
(lub grillu zwykłym lub elektrycznym).
Temp piekarnika to 180'C.
Podpiekaj kawałeczki mięsa około 4 minut.
Uważaj, aby ich nie spalić!
Odwróć na drugą stronę i podpiekaj również 4 minuty.
Zbierz trochę sosu, który wytopił się podczas pieczenia mięsa
i nasmaruj je pędzelkiem...
Daje to połysk i mięso będzie wtedy wilgotne.
Przestaw mięso na talerz i posyp je orzechami.

Jako dodatki do mięsa najlepsze są:
ryż
szpinak
fasola
lub
pikantna mizeria
....
również w stylu koreańskim!

Jak będę mieć troszkę więcej czasu to dodam przepisy
na znakomite sałatki koreańskie.



Pozdrawiam was wszystkich serdecznie!
Dziękuję za wszystkie miłe komentarze i
wybaczcie, że od pewnego czasu lekko zaniedbuję 
bloga, ale obiecuję się zmienić ^^.
Chciałabym dodawać dla was nowe posty co 2-3 dni.

23 komentarzy:

  1. świetnie to wygląda! :D chcialabym sprobowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest smakowite!
      Mam nadzieję, że spróbujesz i sama się o tym przekonasz ;)

      Usuń
  2. Coś czuję, że jutro ja robię obiad XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podziel się swoją opinią o ile zrobisz takie danie proszę ;)
      I życzę powodzenia!

      Usuń
  3. Dziękuję za przepis! Wygląda i brzmi bardzo smacznie. Myślę, że jak będę mieć czas wolny, to spróbuję to zrobić : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi smaka, uwielbiam mięsko ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przepisu raczej nie skorzystam,bo nie jem mięsa,ale może moja mama się skusi ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda. Zawsze tego chciałam zobaczyć jak to smakuje ^^ Koniecznie muszę sobie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zostałaś otagowana na moim blogu http://loralook.blogspot.com/2012/11/tag-liebster-blog.html ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Omnomnom. Zdecydowanie jestem mięsożercą. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Muszę spróbować (^w^ ) Widzę, że danie
    typowo mięsne, więc powinno zasmakować
    mojemu boyfriendowi! (bo ten to nic innego
    tylko mięcho =_="" )

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda smakowicie : D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej ale zrobiłam się głodna ^^ Napewno spróbuje je przygotować *_*Tylko postaram się nie spalić kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda tak cudownie, że jestem obśliniona. ;> Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  13. Orzechy piniowe widziałam nawet swego razu w biedronce, powinny być w dużych marketach stawiam na TESCO przy Słowiańskiej bądź na Kaufland. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie w Kauflandzie jak się wchodzi zaraz po prawo za owocami. Tego tam mają pełno.
      W Tesco jeszszce nie widziałam (Górczyńska), a przy Słowiańskiej nie sprawdzałam, bo zawsze nie po drodze. xd

      Usuń
  14. Wyszły cudowne! Była u mnie na obiedzie Minister Kultury Obwodu Kaliningradzkiego (LOL) xppppp i nie mogła wyjść z podziwu <(^.^)>
    Proszę o więcej takich przepisów! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się jak tylko znajdę więcej czasu poza pracą ^^
      Pozdrawiam ciebie i również Panią Minister ;)

      Usuń
  15. Naprawdę wspaniały przepis, skorzystam z niego przy najbliższej okazji, bo efekt nie tylko wygląda wspaniale, ale szybko się je robi. Dziękuję :3

    OdpowiedzUsuń

여러분의 소중한 의견을 남겨 주세요!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...