Copyright © ! ♥ MoeKyuna ♥ !
poniedziałek, 8 października 2012

Przepis na Pajeon + historia o Niebieskiej Żabie




Na moim blogu rozpoczynam serię postów dla kucharzy i smakoszy,
którzy uwielbiają kuchnię Azjatycką, a szczególnie Koreańską.
Będę publikować ciekawe przepisy od moich Koreańskich znajomych
jak również tłumaczone z innych blogów.
Mam nadzieję, że wam się spodoba (^_^).

Dzisiaj dowiecie się jak zrobić koreańskie Pajeon,
czyli pikantne placki ze szczypiorkiem.
Również opowiem wam pewną historię związaną z tym posiłkiem,
ale to już po jego przygotowaniu.
Przepis daje całkiem ładne, ostre tekstury do ukąszenia.
Można użyć małych krewetek ale wszelkie owoce morza
 również się nadają, lub pomiń je, jeśli wolisz wersję wegetariańską.
PAJEON
Hangul 파전
Hanja 파煎



Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Całkowity czas: 30 minut

Składniki:
200g małych krewetek, obranych i oczyszczonych
(możecie pominąć)
1 pęczek szczypiorku, pokroić w paski
1-2 czerwone chilli, pokroić w bardzo cienkie plasterki 
1 1/4 szklanki mąki tortowej
1/8 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli  i czarnego pieprzu
1 szklanka wody z lodem
1 jajko
2-4 łyżeczki oleju rzepakowego

Do tego można przygotować sobie tego typu sos:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka prażonych nasion sezamu


Pokroić szczypiorek i papryczki chilli.
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia ciasta, sól i pieprz.


Dodać lodowatej wody do mieszanki i wymieszać.

Dodać jedno jajko i użyć trzepaczki do połączenia składników.
 Ciasto powinno być cienkie jak ciasto naleśnikowe.
Dodać zieloną cebulę, czerwone papryczki chili, krewetki.
Wymieszać.
Gdy olej na patelni będzie ciepły rozłożyć masę i smażyć przez
około 3-4 minuty.
 Przewrócić i ponownie smażyć drugą stronę 3-4 min.
Placki powinny być lekko przypieczone.

I GOTOWE!
SMACZNEGO (^_^)

Do tego jedzenia opowiem wam historię przekazywaną
w Korei z pokolenia na pokolenie.


청개구리 (Niebieska Żaba)
Dawno, dawno temu żyła sobie młoda żaba o imieniu "Blue".
Nazywali go "Blue", ponieważ był bardzo nietypową niebieską żabą.
Niebieski mieszkał z matką w małym domku w pobliżu
małego strumienia głęboko w górach Korei Południowej .
Jego matka kochała go bardzo i nie najlepiej mogła nauczyć go,
aby chłopiec mógł wyrosnąć na dobrze wychowanego i taktownego.
Niebieski nie był to najbardziej posłuszny chłopiec.
W rzeczywistości był dość buntowniczy i często wykazywał sprzeczne zachowania.

Jeśli jego matka poprosiła go, by posprzątał bałagan w jego pokoju,
zrobiłby jeszcze większy bałagan. Kiedy zapytała go, aby nie iść do
 niebezpiecznej części wsi, gdzie mieszka wąż, on od razu tam pędził.
Niebieski myślał że jest bardzo odważny i inteligentny.

Wszystkie jego przewinienia martwiły mamę, która była bardzo chora.
Matka Niebieskiego czuła, że umrze wkrótce pozostawiając jej młodego syna.
Próbowała wyjaśnić sytuację do Blue, ale nie chciał słuchać.
Uświadomiła sobie, że jej syn nie zmieni swoich zachowań sprzecznych,
 więc zdecydowała się powiedzieć mu to, czego pragnęła.

Chciała być pochowana na wzgórzu, ale znając jej syna, że ​​zrobi dokładnie
 odwrotny sposób, poprosiła, by Blue pochował ją przy strumieniu.
Więc zapytała go w przeciwną stronę "Synu, kiedy umrę ...,
proszę pochowaj moje ciało w pobliżu strumienia. NIE na wzgórzu ...
"

Kilka dni później zmarła jego matka.
Po śmierci matki, Blue w końcu zrozumiał, że był głupi,
 i żałował, że był nieposłuszny.
Więc, po raz pierwszy w życiu, zdecydował się słuchać matki życzenia.
 Pochował ją w pobliżu strumienia!
Następnie spadł deszcz w dniu następnym. Woda w strumieniu
przepełniła i przemywała grób matki. Niebieski nie mógł pomóc,
 ale płakał jak patrzył co się dzieje.
Było po prostu za późno, żeby zabrać matkę w inne miejsce.

Od tego dnia, gdy pada deszcz w Korei, słychać
głośny żabi płacz w pobliżu jakichkolwiek strumieni.

To jest jedno z koreańskich podań ludowych,
które opowiada się dzieciom jako bajki na dobranoc.
Więc co ta historia ma do czynienia z plackami ze szczypiorkiem?
Cóż, kiedy jest deszcz, Koreańczycy lubią jeść tego rodzaju smakowite
placki i porozmawiać o niebieskiej żabie.



7 komentarzy:

  1. heh al;e z kim ja bede o ty rozmawiać,gdy będe to jeść:P??

    OdpowiedzUsuń
  2. Dość smutna historia... Ale te placki to bym sobie zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. niam ^ O ^ muszę kiedyś to zrobić jak będę miała czas bo wygląda pysznie : D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis :mniam:
    Może wypróbuję, ale zamiast krewetek - paluszki krabowe??

    OdpowiedzUsuń
  5. Można się zakochać, bez kitu :) Ja ostatnio preferuję stołowanie się w http://roadamerican.pl/road-menu/ - naprawdę mają rewelacyjne potrawy, w których łatwo jest się zakochać. W ogóle to niesamowite, że amerykańska kuchnia tak fajnie przyjęła się w Polsce, prawda?

    OdpowiedzUsuń

여러분의 소중한 의견을 남겨 주세요!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...