Copyright © ! ♥ MoeKyuna ♥ !
środa, 6 listopada 2013

Jak zrobić kuleczki Boba i Bubble Tea w domu?


Chyba każdy z nas uwielbia Bubble Tea? ;)
Ja osobiście nie mogę się jej oprzeć i ciężko jest mi przejść obok sklepu z tą herbatą obojętnie. 
Na szczęście Bubble Tea jest możliwa do wykonania w domu.



Bubble Tea to napój, który powstał w Tajwanie.
Dodatkiem do tej herbaty są kuleczki Boba, które są chyba najtrudniejsze w przygotowaniu.
Boba można znaleźć prawie w każdym sklepie spożywczym lub online na terenie Azji.
Te kulki wykonane są z tapioki.

Tapioka – produkt skrobiowy otrzymany z manioku.  
Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. 
Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. 
~ Wikipedia

W Polsce gotowych kuleczek boba nie dostaniemy
(lub są w dość dużej cenie i nadmiarze [4x wiaderko 3,2 kg = 170zł +przesyłka]) 
więc musimy przygotować je sami z tapioki.
Tapiokę znalazłam na Allego w cenie mniej więcej od 6-9zł za 400g (z przesyłką 13-16zł).


Składniki 
 (na jeden kubek Bubble Tea)
1/4 szklanki suchej tapioki
1-2 torebki różnych herbat (czarna, zielona, biała itp)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
Mleko lub mleczko zagęszczone
Sok owocowy lub nektar

Potrzebne nam będą:
rondelek
miska lub pojemnik
miarka
kubki


1. Ugotuj Boba
Rozgrzej kuchenkę. Na każde 1/4 szklanki tapioki dodaj 2 szklanki wody.
Doprowadzić wodę do wrzenia i powoli dodawaj tapiokę. 
Mieszaj delikatnie do momentu kiedy kuleczki zaczną pływać na powierzchni wody.  
Nastaw kuchenkę na średnie grzanie i gotuj przez 12-15 minut. 
Zdejmij rondelek z ognia i odstaw na kolejne 12-15 min. Przykryj rondelek ścierką.


2. Baza
Doprowadź 1/2 szklanki wody do wrzenia na dużym ogniu na kuchence 
lub w kuchence mikrofalowej. Następnie wymieszaj wodę z 
1/2 szklanki cukru do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru. 
Odstaw do ostygnięcia.


3. Czas na herbatę
Przygotuj jeden kubek wrzącej wody. Dodaj do niego torebkę (lub dwie) 
herbaty jaką lubisz najbardziej 
[czarna herbata z Liptona jest wystarczająco mocna aby przygotować ją z jednej torebki]. 
Wyjmij torebkę po 15 minutach i schłodź herbatę.


4. Boba
Odcedź kuleczki zwody i przenieś je do miseczki lub pojemnika. 
Wlej syrop z cukru, tak, aby boba były w nim zanurzone. 
Przetrzymaj kuleczki z syropie około 15 min w temp pokojowej lub w lodówce. 
[Boba można też przygotować wcześniej i przetrzymywać je w zamrażarce nawet do kilku dni.]


5. Dodaj Herbatę
Do przygotowanych wcześniej boba dodaj schłodzoną herbatę. 
Można dodać do tego mleko, czy sok owocowy (według upodobań).



Dodatkowe uwagi
* Jeśli chcemy uzyskać mrożoną Bubble Tea wystarczy przelać herbatę
 (z dodatkiem soku czy mleka) do shakera i dodać kilka kostek lodu. 
Wstrząsać przez około 20 sekund i dodać herbatę do kuleczek boba.

* Aby zrobić smakowe kuleczki Boba wystarczy do 
kroku 2giego dodać jakiegoś syropu owocowego.



Instrukcje jak wykonać Bubble Tea możecie też znaleźć na youtube.
Tłumaczenie na język polski: MoeKyuna
Przepis był przeze mnie testowany.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...