Do przygotowania tego posta natchnęła mnie Sisu,
która na mojej facebook'owej stronie napisała,
ze jej ulubiony deser to banany w tempurze.
Początkowo nie wiedziałam co to jest,
Początkowo nie wiedziałam co to jest,
jednak po internetowych poszukiwaniach
dowiedziałam się kilku ciekawych informacji (:
Ogólnie tempura to:
tempura (jap. 天ぷら) - potrawa kuchni japońskiej.
Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza, ryby i warzywa,
które zanurza się w cieście naleśnikowym i krótko smaży na głębokim oleju.
Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest jakby mgiełką z ciasta.
~ Wikipedia
Jednak przy przepisie na banany w tempurze nie ważne
Jednak przy przepisie na banany w tempurze nie ważne
są warzywa czy owoce morza xD
ale to cienkie i chrupiące ciasto,
Banany w tempurze = banany w cieście
Na internecie możecie znaleźć pełno różnych przepisów na ten deser,
Na internecie możecie znaleźć pełno różnych przepisów na ten deser,
4 banany
3 jajka
3 łyżki śmietany
3-5 łyżek mąki
2 łyżki cukru
olej do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowanie:
1. Umyte banany obieramy i kroimy na połówki
w poprzek i wzdłuż, z każdego otrzymując 4 kawałki.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolita masę .
Dosypywać po łyżce maki ,ciągle mieszając ,dolać smietane ,
a na koniec połączyć z pianą ubita z białek.
3. Ciasto i banany na 30 min wstawić do lodówki
(nie jest to konieczne, ale ułatwia to smażenie).
(nie jest to konieczne, ale ułatwia to smażenie).
4. Rozgrzewamy olej bardzo mocno (najlepiej w głębszym garnku).
5. Banany maczać w cieście
5. Banany maczać w cieście
(można też dodatkowo obtoczyć w wiórkach kokosowych),
a następnie kłaść na rozgrzany olej .
6. Przed podaniem dobrze odsączyć banany z nadmiaru tłuszczu.
Najczęstszymi dodatkami do tego deseru są miód lub
6. Przed podaniem dobrze odsączyć banany z nadmiaru tłuszczu.
Najczęstszymi dodatkami do tego deseru są miód lub
syrop kuromitsu oraz prażone ziarna sezamowe.
Widziałam też wersje z nutellą i cukrem pudrem,
Widziałam też wersje z nutellą i cukrem pudrem,
więc to zależy od was co wybierzecie (:
Czy kiedykolwiek jedliście taki deser? Jak oceniacie jego smak?
Jeśli nie, to czy macie zamiar spróbować? :)
Czy kiedykolwiek jedliście taki deser? Jak oceniacie jego smak?
Jeśli nie, to czy macie zamiar spróbować? :)
Mmm... to musi być pyszne. Łatwe do przygotowania, więc czemu by nie spróbować? Hmm :D
OdpowiedzUsuńNie lubię smażonych owoców, bo dla mnie połączenie słodkiego, zdrowego produktu z tłuszczem nie brzmi apetytycznie XD ale z chęcią zrobiłabym te banany w cieście, troszkę roboty z ciastem by było, ale być może się skuszę, o ile pokonam mojego lenia :p
OdpowiedzUsuńmnie również to połączenie nie napawa entuzjazmem. Nie brzmi apetycznie :) w każdym bądź razie sałatka owocowa zawsze spoko :D
UsuńMuszę to wypróbować! :3
OdpowiedzUsuńhttp://yuki-chaan.blogspot.com/
Wiem co będę robić w weekend!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ^^
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie (^_^) muszę spróbować to zrobić
OdpowiedzUsuńMniam ;3 U mnie w "chińskim" jest taki banan za 4zł XD
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie *.*
OdpowiedzUsuńmmm pycha! dziekuje za przepis, na 100% skorzystam :3
OdpowiedzUsuńnie jadłam takiego deseru mm bardzo oryginalny jak widzę ;D
OdpowiedzUsuńMniam!! Muszę go koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńja robie takie banany od dziecka na deser mojej mamie i siostrze ;) (mala Misa kuchareczka)
OdpowiedzUsuńale w takim nalesnikowym nie sa tak dobre jak w mace tempura x) ;c
Pysznie to wygląda; D
OdpowiedzUsuńCiekawy deser i smakowicie wygląda. ^^ Aż zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńJadłabym ^ ^ Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAkane
Mniam, muszę to kiedyś zrobić ;*;
OdpowiedzUsuńJa osobiście lubie :D Jednak zawsze jadłam w restauracjach nigdy nie zrobiłam ich sama ;x
OdpowiedzUsuńMniam na pewno sprobuję ! :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tempury, ale mam zamiar spróbować! :D
OdpowiedzUsuńCoś podobnego z dawiej dawna robiła moja babcia :D
OdpowiedzUsuńDziękuję ! Przyda się ten przepis. ;)
OdpowiedzUsuńWypróbuję. ;w;
OdpowiedzUsuńMusze kiedyś tego spróbować ;3
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://zakupoholicyznadulicy.blogspot.com/
Ja za chwilkę odpalam smażenie banana w kupnej tempurze. Ciekawym czy się uda.
OdpowiedzUsuńPiknie wystylizowałaś talerz!
Jaka to ma byc smietana? :p
OdpowiedzUsuń